Til Hans Peter Holms hjemmeside

Husmoderens Haandbog anno 1903

[ Ordliste | Teknik | Tips ]

Mål og vægt.

1 Centner   = 100 Pund
1 Pund (Pd.) = 500 gram
1 Kvint (Kv.) =  5 gram

1 Pægl    = 2,5 deciliter
1 Pot     = 1 liter (103,5 Potter = 100 liter)
1 Kande    = 2 liter

1 Tønde    = 139 liter (144 Potter) fast eller
       = 131 liter (136 Potter) flydende
(En tønde smør vejer 128 kg brutto og 112 kg netto)

1 Skæppe   = 1/8 Tønde

1 Tomme (")  = 2,54 centimeter

Ordliste.

à = til (f.eks 6 à 8 styk)
Anchiovich = Ansjoser
Klaret = Renset, afsmeltet oksefedt. Kan erstattes med andet passende fedtstof.
Lobescowes = Labskovs
Over Ilden = På komfuret

Mange af opskrifterne er lidt omtrentlige med mål og vægt, og man risikerer nemt at skulle bage noget ved "rask varme", men det går jo alligevel!


Teknik.

Teksten er scannet på en HP scanner og kørt igennem den medfølgende OCR software fra Caere. Den rå tekst er lavet til HTML i Adobe PageMill 3. Der kan være enkelte småfejl tilbage i teksten, men ellers er det meningen at teksten skal være præcis som i Agnes Werners bog fra 1903.

HTML koderne er holdt så simple som muligt. Jeg går ud fra, at de fleste er i stand til at bruge selve browserens muligheder for at bladre frem og tilbage, scrolle op og ned med musen, piletasterne eller PageUp og PageDown tasterne.

Der er ikke sat skrifttyper, skriftstørrelser eller baggrundsfarver ind i koden, så det er grundinstillingerne i browseren det kommer an på - brug den skrifttype og størrelse som du synes bedst om, flyt rundt med rammen mellem de 2 frames og lav den størrelse på browservinduet der passer dig.

Selve bogen er sat med noget der ligner en Times størrelse 8, med lige margener i begge sider og cirka 60 tegn pr. linie, i en bog som er knap A5 størrelse.

Danmark indførte metersystemet i 1907, så der er en ekstra charme ved at skulle regne de gamle mål og vægt om, inden opskrifterne kan bruges i et moderne køkken.


Tips.

Udskrivning af enkelte opskrifter foregår nemmest i Internet Explorer, ved at markere den ønskede tekst, klikke med højre musetast ovenpå det markerede, vælge 'Udskriv' og sætte mærke i 'Markering' under 'Udskriftsområde'.

I andre browsere kan man markere teksten, højreklikke ovenpå det markerede, vælge 'Kopier', sætte teksten ind i en tekstbehandler efter eget valg, og udskrive derfra.


Seneste opdatering: 14. april 2017
Hans Peter Holm
URL: https://hpholm.dk/hh/