Enkelte af mine cd'er er gennem tiden blevet vanskelige eller umulige at afspille - enten kører drevet ned i meget lav hastighed, eller der kommer alarm med CRC error undervejs. Efter at der er købt en Plextor 712 dvd og cd brænder er det blevet muligt at bruge Plextools Q-Check funktioner til at måle hvad der går galt, og sortere de defekte skiver fra. Det er ved at være sidste udkald på de værste af skiverne, hvis det skal lykkes at kopiere indholdet.
En musik-cd kan næsten altid afspilles og kopieres uden alarmer, også selv om der er utallige C1, C2 og CU fejl på skiven. C1 fejl bliver rettet i drevets logik, men C2 og CU fejl på en musik-cd vil give hørbare fejl, også for almindelige mennesker. Godt software kan sættes op til at lave en rapport over C2 fejl, og hvis der er mange af dem bør man lytte musikken omhyggeligt igennem efter kopiering, og afgøre med sig selv om resultatet er godt nok.
Data-cd'er kan teoretisk set kun kopieres fejlfrit - ellers kommer der CRC alarmer og kopieringen stopper - men jeg har i praksis set enkelte eksempler på defekte filer efter kopiering, så ved tvivlsomme diske med vigtigt indhold kan det være hensigtsmæssigt først at kopiere indholdet til harddisken, gå det hele omhyggeligt igennem, og brænde en ny cd ud fra filerne på harddisken.
Det der ofte sker når en cd eller dvd bliver svær at afspille, eller slet ikke kan afspilles, er at kanten af skiven bøjer opad som på en tallerken. Plextors dvd brænder model 716 kan dreje laseren i 3 planer under afspilning, og har en bedre chance for at afspille og kopiere diske med det problem. Den samme teknologi vil sikkert finde vej til andre drev og desktop dvd afspillere i fremtiden, men indtil videre skal skiven være nogenlunde plan hvis den skal kunne afspilles.
[*] Philips har valgt at konkurrere på prisen med de billigste i 2005. Når man sælger dvd diske som 1-8x speed, så forventer jeg at alle diskene på en spindel kan skrives med godt resultat i 8 gange hastighed, og det kan Philips "Infome R20" Taiwan-diske ikke alle sammen. Resultatet er helt i orden med 4x hastighed i Plextor 712 med nyeste firmware - men det er ikke 4x diske jeg har købt.
Til vigtige ting der skal gemmes i lang tid, kan det godt betale sig at gøre lidt ekstra ud af de rutiner man bruger under selve brændingen. Hvis disken skal virke om flere år, så er det jo lige meget om det tager 5 minutter mere eller mindre at skrive den i første omgang.
En moderne, hurtig cd brænder med 48x hastighed eller mere kan ikke skrive med den højeste hastighed hele vejen. Skrivehastigheden inderst på disken begrænses af motorens hastighed (og centrifugalkraften i disken) og ligger med den nuværende teknologi omkring 9.000 omdr/min. Det betyder at brænderen har flere forskellige metoder (strategier) til at skrive en disk. For brænderen gælder det om hele tiden at bruge en tilpas styrke i laseren, sådan at disken brændes så tydeligt som muligt. For meget og for lidt er lige galt - det er her brænderens firmware samt kvaliteten og ensartetheden af de skrivbare diske man har købt kommer ind i billedet: Brænderen kan enten køre med konstant styrke på laseren og variere omdrejningstallet på motoren, eller køre med konstant hastighed på motoren og variere styrken på laseren, eller bruge en kombination af de to muligheder.
De bedste brændere bruger deres Burn Proof teknologi til at gå tilbage og vurdere kvaliteten af skrivningen når de skifter omdrejningshastighed eller styrke på laseren undervejs, men en lidt langsommere skrivehastighed vil almindeligvis give en bedre kvalitet af den færdige disk. En 48x brænder vil køre optimalt ved 8 eller 16 gange hastighed (hvis disken understøtter den hastighed).
Selvom man tager alle forholdsregler, og tilsyneladende har lavet en vellykket brænding, så er der ingen garanti for at disken virker bagefter. Brænderen kontrollerer ikke de data den skriver, imens den skriver - det skal foregå bagefter, og man skal selv slå det til i softwaren. I Nero hedder det "Bekræfte skriftlige data" eller "Verify written data" i vinduet der popper op efter man har startet brændingen. Det er ulejligheden værd at bruge den ekstra tid det tager at lade brænderprogrammet læse disken efter brændingen og sammenligne indholdet med de oprindelige filer, hvis disken indeholder noget der er bare en smule vigtigt.
Hvis man ikke lige husker at slå verify til, eller gerne vil kontrollere disken senere, så er den simpleste metode at kopiere hele cd'ens indhold til harddisken - hvis drevet kører fuld hastighed hele tiden og kopieringen er hurtigt overstået, så er alt OK. Hvis drevet kører meget op og ned i hastighed, og kopieringen tager halve eller hele timer, så er enten drevet eller disken ved at være defekt!
Lav en strategi for, hvad der skal sikkerhedskopieres og hvor ofte det skal gøres. Der er ingen grund til at gøre en masse ud af at sikkerhedskopiere ting, som forholdsvis nemt kan skaffes igen - Windows XP er udgivet i mange tusinde eksemplarer - men det er vigtigt at sikkerhedskopiere f.eks. digitale billeder man selv har taget, og andre vigtige ting som kun findes i det ene eksemplar i hele verden. Både med tekst og billeder kan det være hensigtsmæssigt at printe de allervigtigste og mest uerstattelige ting ud, og eventuelt lave kopier til familie og venner, sådan at der findes en analog kopi når den digitale fil er væk.
Hverken cd eller dvd er den endelige løsning på lagring af digitale data. Det er alt for ustabilt og der er for mange bevægelige dele i mekanikken til afspilning, til at det kan overleve på langt sigt. Prisen pr. MB er den afgørende faktor for populariteten af cd og dvd - når Secure Digital kort eller et helt nyt lagermedie uden bevægelige dele i afspilleren kommer til en pris på nogle få kroner pr. GB data, så overtager det markedet. Indtil da drejer det sig om at få lavet nogen ordentlige cd og dvd diske, så der findes gamle data at overspille til nye medier i fremtiden.
Plextools er Plextors eget software, med funktioner til brænding og kopiering af cd og dvd og afspilning af musik-cd'er. Det har med tiden fået tilføjet flere funktioner, og er blevet et godt værktøj til fejlsøgning og diagnose.
Der er ingen krav til varedeklaration af brændbare cd og dvd diske, producenterne sætter ingen produktionsdato og udløbsdato på, og giver i det hele taget ingen garantier. Derfor er det i praksis op til slutbrugeren at teste og vælge hvilke diske han vil bruge. Til det brug er Q-Check funktionerne i Plextools er et stærkt værktøj.
Q-Check funktionerne har vist sig at have en høj troværdighed, eftersom diske der i praksis er vanskelige at afspille eller kopiere også viser mange fejl i Q-Check, og omvendt har diske med få fejl i Q-Check kørt problemfrit i praksis. Det betyder at det er blevet en overkommelig opgave at gennemgå samlingen af cd'er og kopiere diske med svaghedstegn i tide.
C1/C2 testen som bruges i illustrationerne af cd medier herunder, er et mål for hvor mange low-level fejl der findes på en hjemmebrændt eller færdigkøbt cd. De fleste fejl kan rettes af cd drevet.
Graferne viser det antal frames som har fejl der kan rettes eller ikke rettes pr. sekund.
Det er helt normalt at der findes C1 og C2 fejl på en cd, og de kan rettes af drevets CIRC fejlretning. Men antallet må ikke være for højt, eftersom det kan give fejl der ikke kan rettes, når diskens kvalitet forringes yderligere af fingeraftryk, ridser og almindelig ældning. Smertegrænsen ligger ved cirka 200 C1 fejl/sekund, og der må ikke være CU fejl.
Begynder at vise svaghedstegn med enkelte C2 fejl i starten af skiven og mange C1 fejl i yderkanten af skiven. Bør snart kopieres til ny skive.
Ingen problemer.
Topkvalitet.
Suveræn disk til arkivering - bemærk at de første 2 sessioner op til 8 min. er brændt i 1999, og sidste session fra 10 til 72 min. er brændt i oktober 2004.
Ingen problemer.
Bør kopieres til en ny skive hvis det er muligt, eller smides væk.
48x skive, men kan højst brændes med 16x. Rigelig mange C1 fejl på nybrændt skive og ældes hurtigt. Bør ikke anvendes til arkivering.
Kassabel og kan ikke kopieres fejlfrit. - Jeg delte en 100 styks spindel med en af rødderne for et par år siden, og de er alle sammen mere eller mindre defekte i dag.
Phthalocyanine - Topkvalitet.
God standard-disk.
Topkvalitet
Topkvalitet. OBS: Ikke "Mr. Platinum" men Platinum
Kan ikke læses umiddelbart efter brænding. Muligvis en overgemt skive?
Disken har ligget løst i en skuffe og er blevet temmelig ridset, men er stadigvæk i usædvanlig fin form!
Phathalocyanine. Viser tydelige tegn på træthed og bør kopieres til ny skive.
Det værste skrammel, købt på tilbud i ALDI. Kun meget få af de Vivastar skiver jeg har, kan afspilles eller kopieres fejlfrit længere.
På dvd skiver måles PI og PO fejl, som er et udtryk for rå datafejl inden drevets fejlretnings-logik. Den test jeg har valgt at bruge er SUM8 (default) der er antallet af indre paritetsfejl før fejlretning pr. 8 sammenhængende blokke. Det er helt normalt at der forekommer PI fejl på både hjemmebrændte og færdigkøbte dvd skiver, men som ved cd'er må antallet ikke være for højt hvis skiven skal kunne afspilles fejlfrit. Smertegrænsen for PI fejl ligger ved den kraftige, vandrette linje på grafen omkring 300 fejl/sekund, og der må ikke være PO fejl hvis disken skal kunne kopieres fejlfrit.
Lånt DVD film fra biblioteket, med gennemsigtig folie klistret på oversiden. Den er taget med, for at vise hvor slemt det kan se ud i Plextools PI/PO fejl analyse - samtidig med at disken stadigvæk kører uden problemer i en almindelig dvd afspiller.
(Men disken er ekstra godt kopisikret på den måde - det giver alarm i CloneDVD når den kommer til de første PO fejl cirka halvvejs...)
Topkvalitet til cirka 300 kr. for 25 styk på spindel i Harrislee sommeren 2004.
Topkvalitet.
Genskrivbar topkvalitet. Jeg bruger den type dvd til rutinemæssig backup og test, og det har fungeret upåklageligt med 15 diske i cirkulation i årevis.
Skodskiver. Mange af diskene på en spindel kan ikke brændes, og ældes hurtigt. Diskene er overfølsomme for varme og bør ikke bruges til arkivering.
God, hurtig og forholdsvis billig skive, der virker stabil indtil videre.
Halvdyr skive i slimcase covers, men alle 20 diske fungerer fejlfrit.
Forholdsvis billig disk på spindel til 125 kr. for 25 styk i grænsekioskerne. Resultatet er helt i orden, men det er med 4x hastighed. Ved 8x hastighed skruer Plextor brænderen op og ned undervejs i brændingen med PoweRec funktionen på de fleste af diskene og ender med et lidt ringere resultat.
Grafen viser Plextool Q-Check FE/TE (Focus Error and Tracking Error) på en Philips (INFOME R20) 8x disk. FE er diskens planhed, hvor godt laseren kan fokusere på diskens overflade, og TE er hvor præcist det spiralformede spor ligger ud ad disken. Ved høje skrivehastighed skal begge dele være mere præcist, hvis disken skal skrives med godt resultat.
Cirka halvdelen af diskene på en 25 styk spindel giver en balladeboks som denne, og det er ikke godt nok.
Billig printbar skive, fra en spindel købt på tilbud - alle diskene buer mere eller mindre som en tallerken efter mindre end 6 måneder - uanset om de bliver brændt og printet. Cirka 10% kikser fuldstændig efter brænding, og resten er vanskeligt læsbare i yderkanten af disken.
"Full-face printable" disk på 50 styks spindel fra billigmedien i Flensborg (lader til at være lukket) - har fungeret fejlfrit gennem et års tid og cirka 125 diske i alt. Den printbare overflade er ikke papir, men et silkeagtigt kunststof der ikke trækker disken skæv med tiden, i modsætning til andre!
De ældste diske viser ingen svaghedstegn endnu, og skiverne er stabile også på en varm sommerdag.
Teksten i overstående er mine personlige erfaringer med cd og dvd diske. Det skal ikke opfattes som en videnskabelig redegørelse, og jeg påtager mig intet ansvar for korrektheden eller egnetheden til bestemte opgaver.
Det meste af teksten på denne side er skrevet 2005-2010. Plextor fremstiller ikke længere hardware eller software til CD og DVD brænding. SD hukommelseskort er blevet overkommelige i pris, on-demand streaming af musik og film er hvermandseje, og lagring af store mængder data i skyen er blevet nemt og billigt.
[ hpholm.dk | oversigt / sitemap ]