Netikette

Hovedsagelig beregnet til nyhedsgrupper. Frit efter “A Primer on How to Work With the Usenet Community” by Chuq Von Rospach.

Glem aldrig at der sidder mennesker og læser det du skriver

Internet snyder med afstanden til andre mennesker. Man sidder for sig selv foran en computer og skriver spørgsmål, svar eller kommentarer. Hvis du opfører dig ligesom når du har gæster siddende ved siden af dig, kan det ikke gå helt galt. Man er ikke forpligtet til altid at opføre sig høfligt, men lad være med at skrive noget du ikke ville sige til en virkelig person. Det er altid bedst at vente med at sende svar, hvis man er ophidset over noget.

Gå altid ud fra at folk skriver på egne vegne

Mange mennesker poster til nyhedsgrupperne fra deres arbejde, fra en skole, eller fra biblioteker og andre steder. Gå altid ud fra at de skriver på egne vegne, og at deres arbejdsgiver, skole osv. ikke kender noget til det. Hvis postningerne fra en bestemt person irriterer dig, så skriv det til ham i e-mail, eller ignorer hans skriverier. De fleste programmer har killfilter funktion til emner og personer man ikke bryder sig om.

Vær forsigtig med, hvad du siger om andre

Flere millioner mennesker kan læse det du skriver i en nyhedsgruppe. - Din chef, din tidligere eller nuværende kæreste, eller din nabo. Tænk dig om, inden du poster oplysninger om dig selv, eller videregiver oplysninger om andre - det kan komme tilbage som en boomerang, både til dig selv og dem du skriver om.

Skriv kortfattet

Hvis noget kan beskrives med under 10 ord, så gør det.

Man er hvad man skriver

De fleste andre i nyhedsgrupperne kender dig kun fra det du skriver. Nogen af dem vil du måske møde i den virkelige verden senere. De kan ske at blive dine arbejdskolleger eller gode venner. Det er en kunst at skrive gode indlæg i nyhedsgrupperne, og det kræver meget øvelse. Brug lidt ekstra tid på at fjerne stavefejl og slåfejl så godt du kan, og sæt det op i afsnit for at gøre dine postninger lette at læse.

Brug gode overskrifter

Mange læsere bladrer nyhedsgrupperne igennem og afgør hvad de gider at læse, ud fra overskriften alene. Find på et godt emne til det du skriver om - "Hjælp mig!" er ikke et godt emne, hvis du har problemer med opsætningen af dit grafikkort. Skift emne undervejs, hvis snakken bevæger sig væk fra det oprindelige emne.

Tag hensyn til dit publikum

Find den mest passende gruppe til dit indlæg. Køb og salg i de danske grupper foregår som hovedregel i en passende dk.marked gruppe og opslag i en passende dk.opslag gruppe - resten af grupperne er beregnet til debat.

Post dit indlæg til den gruppe, hvor der er størst chance for svar på dit spørgsmål. Lad være med at krydsposte til flere grupper, blot for at få et større publikum. Det er mere vigtigt at have et interesseret publikum til sine skriverier.

Folk bestemmer selv hvad de vil læse og svare på. Hvis din postning er interessant for den pågældende gruppe, vil der komme svar på det. Hvis dit indlæg er fejlplaceret kan der komme mere eller mindre høflige anmodninger om at bruge en mere passende gruppe, eller du bliver måske ignoreret. Lad være med at hidse dig op, men følg de anvisninger du får, hvis det lyder fornuftigt.

Læs altid et stykke tid, og gerne de seneste par hundrede indlæg i gruppen, inden du selv blander dig i snakken. På den måde undgår du at gentage noget som er diskuteret igennem for nylig. Undersøg også, om der findes en OSS (Ofte Stillede Spørgsmål) eller en hjemmeside for nyhedsgruppen.

Vær forsigtig med humor og sarkasme

Nyhedsgrupperne mangler kropssprog, og der ingen mulighed for at se hinanden i øjnene og afgøre om noget er alvorligt ment, eller blot for sjov. Man kan sætte en smiley efter det man skriver, hvis det skal opfattes som en sjov bemærkning ":-)" men lad være med at sætte smileys efter fornærmelser. De fleste kan godt gennemskue hvor alvorligt man mener tingene, og man kan ikke dække sig ind under at have sat en smiley efter, hvis man poster injurier eller sviner andre til.

Enkelt skribenter i nyhedsgrupperne kan ikke fordrage smileys og undlader konsekvent at bruge dem, uanset hvor sarkastisk eller morsomt deres indlæg skal opfattes. Det er op til læseren at bruge tid på at finde ud af hvad afsenderen mener, og hvilket humør han er i. Lad være med at poste et arrigt svar og gøre dig selv til grin over noget som var morsomt eller sarkastisk ment.

Send kun din meddelelse én gang

Lad være med at poste den samme meddelelse til flere nyhedsgrupper, medmindre du er helt sikker på det er den bedste løsning. Brug krydspost hvis emnet er relevant for flere grupper, og sæt en opfølgning til én af grupperne, så svarene samles i den mest passende gruppe. Det kan ikke lade sig gøre at poste noget der er relevant for mere end højst 5 forskellige danske grupper. Både som nybegynder og mere erfaren bruger bør man nøjes med at poste til én gruppe og afvente svar et par dage, inden man eventuelt forsøger sig et andet sted.

Lad være med at poste samme spørgsmål flere gange, hvis der ikke kommer svar med det samme. Vent et par dage, og undersøg om der eventuelt findes en mere passende dansk gruppe, eller en international gruppe med samme emne hvis det er et kompliceret spørgsmål. Du kan også ske at have postet et spørgsmål der er så almindeligt at folk ikke gider svare på det mere!

Send i kode hvis indholdet kan virke anstødeligt

Hvis man ikke er helt sikker på læsernes tolerance i en bestemt gruppe, kan man vælge at sende sin besked i "kode". Den mest brugte er ROT-13, hvor programmet laver alle bogstaverne om til det bogstav der ligger 13 pladser højere i alfabetet. a bliver til n osv. Læs brugsanvisningen til dit program.

Opsummer det du følger op på

Inkluder nogle stumper af det indlæg du svarer på som citat i dit eget indlæg. Lad være med at inkludere noget du ikke svarer på, og lad være med at citere hele det foregående indlæg. Hvis du modtager e-mail svar på dit spørgsmål, er det god tone at sende et svar til nyhedsgruppen efter et par dage med løsningen på dit problem, så andre også kan få glæde af det. Lad være med at gentage noget som allerede er sagt, og send ikke andres e-mail svar til nyhedsgruppen: Opsummer forklaringen, og skriv det med dine egne ord.

Bruge e-mail til opfølgninger

Idéen var, at man postede spørgsmålet i nyhedsgruppen, og fik svarene i sin mailboks. Fremgangsmåden var god og rigtig, dengang nettet var nyt og båndbredden begrænset. I vore dage forventer de fleste at man svarer i nyhedsgruppen, og kun laver opfølgninger i e-mail, hvis man har en personlig kommentar eller et spørgsmål der ikke er passende i den pågældende nyhedsgruppe. Lad være med at poste svar både i nyhedsgruppen og i e-mail, med mindre afsenderen beder om det.

Læs alle opfølgninger og lad være med at gentage andre

Læs andres indlæg i tråden, og lad være med at skrive noget som allerede er sagt. - En undtagelse fra denne regel er dk.admin grupperne, hvor man tit diskuterer stemningen for eller imod bestemte ting, og hvor man derfor gerne ser gentagelser, også selv om afsenderen blot skriver at han er enig eller uenig med det foregående indlæg.

Din afsenderadresse

Det er god tone på nettet at poste med dit rigtige navn og en gyldig e-mail adresse, så andre kan skrive personlige kommentarer til dig. Desværre er den gode idé blevet forplumret af spammere, så mange skriver med en ugyldig eller forvansket e-mail adresse, for ikke at få fyldt deres mailboks med underlige amerikanske reklamer, og ulovlige kædebreve af alle slags. Skriv en kort notits i din signatur, hvis din e-mail adresse ikke er gyldig.

Hvilke nyhedsgrupper bliver dit svar sendt til

Afsenderen kan vælge at poste til flere grupper, og/eller sætte opfølgning til andre nyhedsgrupper end den du læser hans indlæg i. Hold øje med hvor dit svar sendes til og ret det, hvis du ikke er enig med hans valg af gruppe(r).

Ophavsret (copyright)

Når du poster til nyhedsgrupperne, vil dit indlæg blive lagret på computere rundt i verden, i kortere eller længere tid. Det er helt op til administratoren hos de forskellige udbydere, om dit indlæg udløber efter 14 dage, 1 år, eller bliver liggende på serveren til evig tid. Nogle læsere vil gemme dit indlæg på deres egen computer, og andre vil citere større eller mindre dele af dit indlæg i deres svar. Hvis du mener det er et problem, skal du ikke poste til nyhedsgrupperne, men vælge en anden måde at udgive dit materiale på.

Det er god tone at spørge om tilladelse først, hvis du har tænkt dig at bruge andres materiale fra nyhedsgrupperne, uanset om det er på en hjemmeside eller til andre formål.

Kildeangivelse

Hvis du bruger andres materiale til at understøtte dine idéer eller påstande, så skriv hvor du har det fra. Lad være med at præsentere andres materiale som om det er dit eget.

Skriv i kode, når du afslører plottet

Hvis du skriver løsningen på en krimi, eller diskuterer plottet i en film, så brug ROT-13 kodning af dit indlæg, eller skriv det i emne-linien, så du ikke ødelægger noget for andre.

Lad være med at kommentere stavefejl

Det tager opmærksomheden væk fra emnet og kan udarte sig til lange tråde, hvis man stiller sig an som skolemester og retter andres stavefejl og skrivemåde. Alle skriver så godt de kan, og hvis du ikke kan finde ud af meningen med et indlæg på grund af stavefejl, kan du bede om en forklaring i e-mail eller ignorere det pågældende indlæg.

Brug ikke lange signaturer

Hold dig indenfor højst 4 linier og højst 72 tegn pr. linie. Signaturen kan indeholde hvad som helst, men bruges oftest til kontakt-information, adressen til ens hjemmeside, reklame for noget man interesserer sig for, eller citater af enhver slags. Det er et fristed, og indholdet behøver ikke at have noget at gøre med selve det indlæg man skriver.

Begræns linielængden og brug det rigtige tegnsæt

For at nå ud til flest muligt læsere skal dine postninger kunne læses på en tekstbaseret computer. Det er et spørgsmål om laveste fællesnævner, så brug tegnsættet ISO-Latin1 (vestligt tegnsæt) og lav linieskift for hver cirka 60 til 72 tegn. Send ikke HTML til nyhedsgrupperne. Flere udbydere filtrerer det fra, og mange læsere vil ignorere dine postninger fordi de sidder med et tekstbaseret program til læsning af news.

Nyhedsgrupperne og dit hjemmearbejde

Nyhedsgrupperne kan være en god ressource til lektiehjælp, men pas på med hvordan du bruger det. Husk at din lærer kan ske at læse med i grupperne(!) og at andre før dig sikkert har stillet de mest almindelige spørgsmål. Læs de relevante grupper et stykke tid, og brug Google til at søge på bestemte emner, så dine indlæg til gruppen så vidt muligt indeholder noget nyt.

Brug ikke nyhedsgrupperne til reklame

Som hovedregel er kun de danske grupper under dk.marked beregnet til annoncer og køb/salg. Opslag om den nye hjemmeside man har lavet om et bestemt emne, kan enten være velkommen eller uønsket i den tilsvarende debatgruppe. Den "lovlige" og sikre måde at gøre opmærksom på sin hjemmeside eller virksomhed, er at skrive relevante indlæg i de grupper man færdes i til daglig, og have reklamen i sin signatur.

Lad være med at overdrive det: Højst 4 linier à højst 72 tegn, og lad være med larme i gruppen med en masse "Det synes jeg også" postninger, blot for at få din reklame ud!

Kommercielle svar på forespørgsler anses almindeligvis også for at være i orden. Men igen er begrænsningen kunst vigtig: Lad være med at inkludere en masse salgsgas, men post et kort svar med dit firmas adresse og et telefonnummer eller e-mail adresse, så folk kan skrive eller ringe til dig.

Undgå at poste til for mange grupper

Som skrevet tidligere drejer det sig om at poste til den gruppe, hvor der er størst chance for at finde et publikum der interesserer sig for det man skriver. Hvis man sender samme besked til mere end ganske få grupper, vil man blive beskyldt for at "spamme".

Samme princip gælder når man svarer på noget: Hold altid øje med, hvilke grupper dit svar sendes til, og lad være med at larme i grupper som du ikke selv læser.

Efterskrift

Denne side er oprindelig lagt på nettet omkring år 2000. Meget er sket siden, men de grundlæggende principper er stadig relevante, uanset om man bruger Facebook, Twitter, eller deltager i andre debatfora på nettet.

En mere officiel version af netiketten ligger på usenet.dk sammen med listen over alle de danske nyhedsgrupper, fundatserne (færdselsreglerne) til de enkelte grupper og meget mere.

Nyhedsgrupper er ikke særlig meget brugt længere. Google har et arkiv over både danske og internationale grupper på groups.google.com

Bemærk: Google Grupper lukker for postning til Usenet 24. februar 2024.

Det var almindeligt at Internetudbyderne havde hver deres newsserver for 25 år siden, men de fleste er slukket. For at få adgang til en rigtig newsserver (som skal tilgås med et rigtigt program beregnet til formålet) kan man åbne en brugerkonto for eksempel hos dotsrc.org - Husk at læse betingelserne først.